Tuky mají v naší stravě nezastupitelnou roli a dokáží propůjčit i prostým jídlům nezapomenutelnou chuť. Stačí si vzpomenout na křehký máslový croissant ke snídani či na večerní salát ochucený několika kapkami olivového oleje.

Ačkoli si tuky nesou jistou kontroverzi, nejsou naším nepřítelem. Záleží totiž především na tom, jaké tuky vybíráme a jaké množství jich do jídelníčku zařadíme. Pokud to uděláme uvážlivě, odmění nás nejen přívalem kvalitní energie, ale také lepší vstřebatelností důležitých vitamínů, podporou hormonální rovnováhy a v neposlední řadě jedinečnými chuťovými zážitky. Nabídka na trhu je obrovská a může se zdát matoucí – máme sáhnout po másle, nebo je zdravější rostlinná alternativa? Je řepkový olej skutečně tak univerzální, jak se tvrdí? A co oblíbený kokosový olej, je opravdu zázrakem, nebo se k němu máme stavět zdrženlivě?

Celý článek zde: